OPEN BLOCK
Foz do Douro, PORTO
2008-2010

Um bloco de pedra é trabalhado, rasgado e escavado. No jogo entre cheios e vazios define-se uma moradia unifamiliar.

Inhabiting a separate block, torn by a band of light.


A space, a house, a small detached house ... that seeks to articulate its dimensions as a block where the light dig at his own will. The constant relationship established with the outside world and the demand for vertical and horizontal planes that are repeated throughout the interior route was the premise of developing the same. So this is a visual journey and experiences that are guided through the game between "Light and Shadow ".

It is intended to reconcile the functional needs of the building with the aspirations and desires for physical comfort and aesthetic of users. This effect was given to building a pure geometric form, achieved by horizontal opaque planes to the North and transparent planes to the East and West. Consequently, these two fronts manifest themselves, struggling for a balance, that provides opaque and transparencies at different times of year as well protection against rain or sun, while allowing a visual relationship with the outside and adequate control of natural light. These factors, coupled with the spatial dimension provided by the internal circulation areas, open spaces for living and leisure, pass a psychological dimension to the building of grandeur and balance, although the reduced dimensions of the building area and the built the body.

The floor -1, develops below the elevation of the street, and is organized into a large living area combined with a small multipurpose room and toilet, laundry room, a bedroom with bathroom and garage. This recreation area access to different levels of the house through a staircase completely open about the different spaces of circulation, providing a visual relationship between all floors, which translates into a monumental psychological space of habitable space.

On the floor of 0 is located common area, establishing a privileged relationship with the garden and the pool.

The first floor with 4 rooms is served by four private bathrooms giving each space its independence and a unique relationship within the house.

This space is framed in a system of cabinets where the doors are imperceptible totally integrated in a a clear and simple philosophy of the distribution space. All compartments are fitted with direct light from the outside, making the most of the potential energy landscape and the surrounding area.

OPEN BLOCK HOUSE EXTERIOR VIEW

OPENBLOCK EXTERIOR VIEW

OPENBLOCK INTERIOR VIEW

OPENBLOCK EXTERIOR VIEW